Theorie-examen

Voordat je praktijkexamen mag doen dien je eerst het theorie-examen te behalen. Als je de verkeerstheorie hebt geleerd kun je zelfstandig het officiële theorie-examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen afleggen.

Slagingsnorm

De norm om te slagen is: minimaal 13 van de 25 vragen goed over gevaarherkenning en 35 van de 40 vragen goed over verkeersregels en verkeersinzicht.

Contactformulier

Wil jij je rijbwijs halen? Vraag hier een gratis proefles aan. Dan nemen wij z.s.m. contact met je op  Het examen

  Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit twee onderdelen; het eerste onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht.

  Bij gevaarherkenning krijg je vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen.
  Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de auto.

  Reserveren

  Als je de verkeerstheorie hebt geleerd en je hebt jezelf ervan overtuigd dat je kan slagen voor het theorie-examen, dan kun je zelf een plaats reserveren om het officiële theorie-examen af te leggen. Kijk voor meer informatie over het reserveren van examens op de pagina Examen Reserveren.

  Als je het theorie-examen met goed gevolg aflegt krijg je een theoriecertificaat waarmee je praktijkexamen kan doen.
  Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Heb je niet binnen die 1,5 jaar het praktijk examen met goed gevolg afgelegd, dan dien je opnieuw het theorie-examen te doen.